Granita w syropie – idealne rozwiązanie dla gastronomii

Atrakcyjność lokali gastronomicznych mierzona jest obecnie dostępnością jak najszerszej i zróżnicowanej oferty. Spośród cieszących się ogromną i wciąż rosnącą popularnością produktów gastronomicznych dużym zainteresowaniem cieszą się granity. Co to za deser i dlaczego warto go oferować w lokalu?

Granita – co to takiego?

Granita jest wyjątkowo słodkim deserem pochodzącym z Sycylii. W dużym skrócie jest to pokruszony lód z dodatkiem smakowego syropu dostępnego bardzo często w dość wyrazistym kolorze. Granita jest zbliżona swoją konsystencją bardziej do sorbetu, niż do deseru lodowego. Dlaczego warto mieć ją w ofercie własnego lokalu gastronomicznego? jakie smaki granity cieszą się największą popularnością wśród współczesnych klientów? O tym w dalszej części naszej publikacji.

Jak powstaje granita?

Jak z sukcesem przygotować granitę, by móc wprowadzić ją do oferty prowadzonego lokalu gastronomicznego? Z pewnością niezbędnym urządzeniem okaże się granitor, czyli specjalistyczna maszyna dedykowana przygotowywaniu granity. Urządzenie to pozwala na sporządzenie większej ilości deseru w dość krótkim czasie, a dodatkowo świetnie sprawdza się także jako miejsce przechowywania granity do czasu jej sprzedaży. Istotą procesu przygotowania granity jest nieprzerwane mieszanie wody (lodu) z syropem i niedopuszczenie do skrystalizowania się roztworu przed osiągnięciem pożądanej konsystencji.

Sam zakup granitora jednak to nie wszystko. Niezbędne staje się również wyposażenie lokalu w dodatki niezbędne do przygotowania tego popularnego włoskiego deseru, jakim jest granita. Trzeba pomyśleć więc o tym, by kupić syrop do granity – najlepiej w kilku najchętniej wybieranych smakach. Jaki wybór syropów znaleźć można obecnie na rynku gastronomicznym?

Granita w syropie – bogaty wybór smaków

Koncentrat do granity kupić można w dobrej i doskonale zaopatrzonej hurtowni z granitą. Do najpopularniejszych i najczęściej wybieranych przez kupujących smaków syropów zalicza się smak malinowy (dostępny w kolorze niebieskim), syrop o smaku coli (w kolorze brązowym), syrop truskawkowy, cytrynowy, o smaku owoców egzotycznych oraz smak limonkowy (występujący w kolorze wyrazistej zieleni). Te właśnie smaki sprawiają, że granita jest wyjątkowo chętnie kupowanym deserem, a jej dostępność w licznych punktach gastronomicznych rośnie z roku na rok. Dlaczego wprowadzenie do sprzedaży granity jest pomysłem tak atrakcyjnym dla osób prowadzących działalność gastronomiczną?

Popularny wybór konsumentów

Obserwując współczesny rynek gastronomiczny można się przekonać, że takie nowości jak granita sprzedają się bardzo dobrze i z roku na rok deser w takiej postaci cieszy się coraz większym zainteresowaniem kupujących. Właściciele punktów gastronomicznych, w tym okienek sprzedażowych, ale również i stacjonarnych lokali z gastronomią powinni więc na bieżąco śledzić trendy gastronomiczne i błyskawicznie reagować na popularne wybory konsumenckie.

Granita jest deserem, który cieszy się ogromną popularnością szczególnie w letnie, słoneczne i wyjątkowo gorące dni. Warto przemyśleć wprowadzenie tego deseru do oferty gastronomicznej, decydując się na zakup profesjonalnego granitora oraz wybierając spośród szerokiego asortymentu syropów do granity dostępnych  ofercie sprzedaży hurtowej.

Wprowadzenie granity do oferty na sezon letni z pewnością sprawi, że liczba klientów zdecydowanie wzrośnie, a co za tym idzie – zwiększy się ogólna dochodowość prowadzonego biznesu gastronomicznego. W tej branży szczególnie ważne pozostaje to, by się nieustannie rozwijać i dążyć do spełnienia aktualnych potrzeb konsumentów.

Poprzedni artykułOutsourcing usług rachunkowych – zewnętrzne prowadzenie księgowości
Następny artykułSztuka wyceny nieruchomości – Dlaczego warto skorzystać z usług rzeczoznawcy majątkowego?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj